Tips

Een gebitsprothese is een hulpmiddel
De bedoeling van uw gebitsprothese is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik.

Bedenk wel dat een gebitsprothese slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe gebitsprothese inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u naar de tandprotheticus teruggaan. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe het dan minstens een halve dag voor u naar de tandprotheticus gaat weer in. Anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met de nieuwe gebitsprothese is het vaak een kwestie van doorzetten.
Slapen met of zonder tandprothese
Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan in ieder geval de gebitsprothese in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u het bewaren in een bakje met water.

Schoonmaken
Net als eigen tanden en kiezen, moet u de gebitsprothese verzorgen. Als u het niet regelmatig schoonmaakt blijven er voedselresten achter. Op uw gebitsprothese, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken. Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel. Een schone gebitsprothese moet altijd glad aanvoelen.
Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een gebitsprothese geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn in elke drogisterij en apotheek te koop en uw tandprotheticus kan u hierover voorlichten.
Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het gebitsprothese vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bakje met keukenazijn leggen. ’s Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg de gebitsprothese nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen. Let goed op dat bij het schoonmaken het gladde gebitsprothese niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak het gebitsprothese schoon boven het water.

Het tandvlees
Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees waar het gebitsprothese op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel eventueel met wat tandpasta.